08-05-2014

Expositie Noordelijke kunsthof


Roelof Hoving
Een landschap van Roelof oogt stevig, hij laat het buiten op zich af komen. Niet bang voor een stevig formaat verwerkt de schilder zijn indrukken op locatie in olieverf, brengt in zijn atelier hooguit nog wat in balans.
Donkere tonen en een stevige toets bepalen de sfeer. Geen luchtig impressionisme, een monumentale zwaarte is typerend voor zijn werk. Terughoudend van kleur -soms helemaal geen- geven de landschappen een beeld van een wat stroeve noorderling die zijn weg zoekt in de schilderkunst. Hoving houdt van bunkers en bruggen. Die verstoren de natuur met beton en staal en vertellen een verhaal over de mens die zich teweer stelt of iets probeert te bereiken.
In 2012 heeft Roelof Hoving ge├źxperimenteerd met beelden die ontstaan vanuit de verbeelding. De brug als metafoor; vaak zijn de bruggen kapot en staan als een machteloos drama afgetekend tegen de lucht. Het past bij de landschappen die niet een ge├»dealiseerde wereld laten zien.
bron: www.noordelijkekunsthof.nl
Donkere tonen en een stevige toets

Roelof Hoving en Jan van der Scheer zijn beiden docent aan dezelfde school. Hoving is net begonnen met lesgeven en Van der Scheer bijna met pensioen. Vrije kunst zien ze beiden als tegenwicht voor de onderwijstaak. Een landschap van Hoving oogt stevig, hij laat het buiten op zich af komen, zoals dit schilderij ‘Onder spoorbrug’. Donkere tonen en een stevige toets bepalen de sfeer.
De aquarellen van Van der Scheer zijn wazig en zacht, met veel nuances van licht-donker en kleur. Ze ontstaan in zijn atelier, vanuit de verbeelding. Vaak komt er een soort horizon in voor, waardoor je ze leest als landschappen. Beide kunstenaars exposeren nu hun werk tot 29 juni in de Noordelijke Kunsthof in Appingedam.

geplaatst: 23-05-2014 - 11.29
laatst gewijzigd: 23-05-2014 - 11.30
auteur: Roel Sikkema

bron: http://www.nd.nl/artikelen/2014/mei/23/donkere-tonen-en-een-stevige-toets